Så tar du hand om ditt kärl

Som fastighetsägare är du ansvarig för ditt avfallskärl, därför är det viktigt att du tar hand om kärlet och är rädd om det. Här kommer några råd om hur du tar hand om ditt kärl under både sommar- och vinterhalvåret.

Vintertips

Vintertid är det lätt att matavfallspåsarna fryser fast i avfallskärlet. Det kan medföra att de fastfrusna påsarna i botten av kärlet blir kvar vid tömning då våra chaufförer inte har möjlighet att kontrollera varje kärl, eller lossa på fastfrusna påsar.

  • Skaka om kärlet då och då. Då fastnar inte påsarna lika lätt.
  • Låt matavfallspåsen stå luftigt.
  • Använd biohylla. Lägg påsen på biohyllan i sopkärlet för att innehållet ska frysa till innan. Detta hindrar påsarna att frysa fast i kärlets botten. Biohyllan finns att köpa våra återvinningscentraler eller på Vamas kontor.
  • Lägg tidningspapper i botten av avfallskärlet, för att undvika att påsarna fryser fast i kärlet
  • Ta bort snö från kärlen.
  • Skotta och sanda runt kärlen.

Sommartips

Med sol och värme kommer ofta problem med flugor, larver, fukt och illaluktande avfallskärl. Här nedan kommer lite tips för att hålla kärlet fräscht och rent under sommaren:

  • Ställ kärlet i skuggan.
  • Tvätta ur kärlet då och då.
  • Spreja lite ättika på kanten av kärlet och i botten. Ättika motverkar både dålig lukt och flugor.
  • Fyll påsen upp till strecket så att det lätt går att stänga matavfallspåsen.
  • Låt blött avfall rinna av ordentligt innan du slänger det.
  • Använd dubbla påsar om det behövs.
  • Lägg lite hushållspapper i botten, det suger upp fukten bra.
  • Använd alltid den bruna påshållaren som du fått. Den håller påsen luftig.