Minska ditt avfall

I Sverige är vi duktiga på att återvinna och ta hand om vårt avfall. Samtidigt fortsätter mängden avfall att öka medan jordens resurser är begränsade. För hundra år sedan slängde vi ca 25 kg avfall per person varje år. Nu slänger vi nästan 500 kg per person varje år.

Det bästa vi kan göra för miljön är att minska avfallet och försöka se till att det inte blir så mycket att kasta. Om alla på jorden skulle konsumera som vi gör i Sverige skulle vi behöva cirka fyra jordklot. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt med att minska mängden avfall.

Minska matsvinnet

Varje år slänger vi drygt 28 kilo ätbar mat per person i soporna och 26 kg mat och dryck hälls ner i avloppet helt i onödan. Mycket av maten slängs för att vi köper för mycket, äter inte upp den i tid, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna.

Matsvinn kostar inte bara pengar, det skadar även vår miljö. Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska matsvinnet är därför att göra en insats för miljön.

Tips för att minska ditt matsvinn

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  • Förvara maten rätt, sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme för länge.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Återbruk

Har du saker som du tröttnat på men som du tror kan glädja någon annan? Genom att återanvända, laga, skänka bort eller sälja saker vi inte längre har behov av är bättre för miljön eftersom vi inte behöver ta nya resurser från jorden utan gör det mesta av det vi redan tagit. På våra återvinningscentraler kan du även lämna saker du inte längre vill ha till Återbruk som går till AME-butiken.

Läs mer om Återbruk