19 mars 2021

Världsvattendagen

Världsvattendagen infaller varje år den 22 mars. En dag som FN instiftade1992 för att uppmärksamma och lyfta fram vattenfrågor i alla dess former.

Tänk om du inte hade rent vatten?

Vatten är en förutsättning för allt liv på jorden och för många av oss är det en självklarthet att ha tillgång till rent dricksvatten i kranen. Men för så många som en fjärdedel av jordens befolkning är rent vatten ingen självklarhet. Miljarder människor lever fortfarande utan säkert vatten, i hushåll, skolor och på arbetsplatser.

I Sverige tar vi rent vatten för givet, men värnar vi inte om vårt vatten kommer vi inte kunna ha det så i framtiden. Vatten ingår i ett evigt kretslopp som vi alla är en del av. Med enkla handlingar i vardagen kan du hjälpa till att bidra till friskare vatten, renare sjöar och natur.

Så tar du hand om vårt vatten

  • Spola rätt - Det är viktigt att inte spola ner snus, bindor, tamponger och kemikalier i toaletten. Med en papperskorg är det lätt att spola rätt!
  • Häll inte ut fett i avloppet - Samla upp fett och olja i en miljötratt och släng det i den vanliga soppåsen, så slipper vi stopp i avloppet!
  • Tvätta bilen i en tvätthall - Om du tvättar bilen på uppfarten rinner olja, kemikalier och tungmetaller rakt ut i våra vattendrag. Välj därför att tvätta bilen i en tvätthall som har slam- och oljeavskiljare.

Kranmärkt

Vår verksamhet är Kranmärkt vilket innebär att vi endast serverar kranvatten på arbetsplatsen istället för flaskvatten. Förutom att visa att vi är stolta över det fina vatten vi producerar så bidrar vi också till mindre avfall samt minskade utsläpp av koldioxid.

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter och organisationer som visar att man tar ställning för en bättre miljö. Det är enkelt att kranmärka sig. På kranmärkt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du all information om hur du går tillväga. Var med och inspirerar andra till att också välja kranvatten!