14 november 2022

Världstoalettdagen 2022

Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen – en officiell FN-dag med syfte att uppmärksamma hur viktigt det är med toaletter och att en tredjedel av världens befolkning faktiskt saknar tillgång till toalett.

I Malung-Sälens kommun har vi turen att ha både rent vatten och säker sanitet men för att vi fortsatt ska ha det måste vi sluta slänga skräp och kemikalier i avloppet. Du kanske inte tror att det har stor betydelse vad du spolar ner i toaletten, men det har det!

Årligen renar vi bort cirka 51 ton skräp vid våra reningsverk. Skräp som inte borde spolats ner från början och som orsakar dyra stopp i ledningar. När det blir stopp finns risken att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen och skadar vår miljö. Vi behöver din hjälp med att få bort nedspolning av sådant som inte hör hemma i toaletten. Tänk på miljön och spola endast ner kiss, bajs och toalettpapper!

Här nedan följer fyra knep som kommer göra stor skillnad på vårt vattens kvalité i framtiden.

  • Ha alltid en papperskorg i badrummet för tops, våtservetter, tamponger och annat avfall.
  • Ha en plats i hemmet där alla överblivna läkemedel samlas, lämna läkemedlet i en genomskinlig påse nästa gång du besöker ett apotek.
  • Använd hushållspapper för att torka ur fett i stekpanna. Olja och fett som släpps ut i avloppet kan bilda stora klumpar som sätter igen våra ledningar.
  • Större mängd överbliven fett och olja kan hällas med hjälp av en miljötratt i en flaska, som sedan lämnas till återvinningscentralen.