14 oktober 2022

Finaldags i Minimeringsmästarna 2022

Under ett år har hushåll över hela Sverige deltagit i Minimeringsmästarna, en tävling i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Söndag 16 oktober utses vinnaren i en livesänd final.

I Dalarna har 26 hushåll tävlat mot varandra och mot cirka 200 andra hushåll i hela Sverige. De har utmanats i att minska sitt avfall och fått lära sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar och workshops. Nu börjar tävlingen lida mot sitt slut och det har blivit dags att utse en vinnare!

Många har gladeligen delat med sig av sina erfarenheter och kreativa lösningar till familj, vänner, sociala medier och intervjuer.

Lärorika och utmanande teman

Året har varit indelat i fem teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Deltagarna har bland annat utmanats i att bjuda på en måltid lagad på rester, anordna klädbytardag, städa utan skadliga kemikalier och att designa om textil.

Vid tre tillfällen har hushållen vägt sitt hushållsavfall och det hushållet som procentuellt har minskat mest har god chans att vinna.

Vinnare bedöms enligt följande kriterier:

  • Deltagande på tematräffar
  • Avklarade utmaningar
  • Hushållets procentuella minskning av avfallsmängden

Vem som vinner avslöjas under en stor finalen nu på söndag den 16/10 . Då träffas de deltagande hushållen i Dalarna för att gemensamt reflektera året och delta i den nationella livesändningen som alla tävlande i hela Sverige samlas kring.

Följande kategorier kan våra Minimeringsmästare vinna i:

  • Minimeringsmästare Sverige
  • Minimeringsmästare Dalarna
  • Minimeringsmästare Malung-Sälen

På måndag presenterar vi samtliga vinnare. Håll utkik!

Om Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund med stöd från Avfall Sverige. Projektet genomfördes första gången 2015. I Minimeringsmästarna 2015 lyckades hushållen halvera sina avfallsmängder. Detta är den tredje omgången. Till skillnad från de tidigare omgångarna deltar nu hushåll från hela Sverige.

Målet med Minimeringsmästarna är att deltagarna ska minska sitt avfall avsevärt genom inspiration och kunskap. År 2020 gav ett genomsnittligt svenskt hushåll upphov till 449 kg hushållsavfall. På lång sikt är målet att inspirera andra hushåll och verksamheter inom regionen och övriga Sverige att minska de totala avfallsmängderna.