Nytt vattenverk säkrar vattenförsörjning i väsentliga delar av Sälenfjällen

Kraftig expansion och utveckling fortgår i Sälen, med en expanderande skidnäring, nybyggnationer och byggandet av en flygplats. Vamas står inför stora utmaningar de kommande åren för att möta behovet på ett säkert och hållbart sätt.

IMG_2685.JPG

Invigning av nytt vattenverk i Sälen

Fredagen den 8 mars 2019 invigs Sälens nya vattenverk och tillhörande infrastruktur, som till en början ska förse Sälens by och Lindvallen med dricksvatten. Projektet med att bygga det nya vattenverket påbörjades hösten 2017 och arbetet blev klart lagom till vintersäsongen 2018/2019. På sikt kommer vatten även att kunna levereras till andra fjällområden.

Det nya vattenverket har byggts för att långsiktigt säkra vattenförsörjningen både vad gäller kvalitet och kvantitet. En innovation är att två stora mobila nöd­vattentankar med inbyggda högtryckspumpar har integrerats i processen. Volymen i tankarna omsätts hela tiden vilket gör att när behov av nödvatten uppstår, står tankarna färdiga för att tas i bruk direkt.

”Det känns bra att vi nu har en långsiktig säkrad dricksvattenförsörjning i Sälenfjällen, både när det gäller kapacitet och säkerhet. Vårt uppdrag är att ansvara för god vattenförsörjning som är en del i en större vatten- och avloppsplan för Malung-Sälens kommun”, säger Anders Bergman, chef för Vattentjänster inom Vamas.

Invigningen förrättas av landshövding Ylva Thörn.


Kontakt

Kundservice

0280- 185 80
Telefontid vardagar 8-12. 13-15

kundservice@vamas.se


Mårten Sundström
Projektledare vattentjänster
0280-185 86
marten.sundstrom@vamas.se