Nya matavfallspåsar för verksamheter


Nu byter vi från biopåsar till papperspåsar för matavfall

Det matavfall som uppkommer vid er verksamhet från exempelvis fikarum eller kök samlas in av oss. Gröna biopåsar som tidigare använts för insamling av matavfall skapar problem i förbehandlingsanläggningen på grund av att de inte bryts ned tillräckligt fort. Därför byter vi nu ut biopåsarna till papperspåsar. papperspåsar fungerar bättre i nedbrytningsprocessen, de är också ett bättre alternativ för miljön.

biopasepapperspase.PNG

Matavfall blir biogas och biogödsel

Under 2017 har en majoritet av Dalarnas kommuner samverkat kring en förbehandlingsanläggning för matavfall i Borlänge. Anläggningen tillverkar ett material som transporteras till en rötningsanläggning för tillverkning av biogas och biogödsel.

Matavfallet innehåller mycket energi, mer än 90% av energin och 100% av näringen återvinns genom att matavfallet rötas. Fosfor, kväve och alla värdefulla näringsämnen återförs till jordbruksmark. renheten är dessutom så hög att biogödseln får användas till ekologiskt jordbruk.

matavfall.PNG


Köp påsar så här:

Vamas säljer 45 liters papperspåsar på samtliga återvinningscentraler. Påsarna kostar 125 kr per bunt (50 st påsar). Fråga personalen så hjälper de dig. Öppettider finner du här.


Hantera påsarna rätt:

Placera påsen luftigt

Papperspåsen för matavfall är specialgjord för att tåla mycket väte, men behöver luft runt om för att hålla tätt. Ställ därför alltid påsen väl ventilerad så att luft kan cirkulera även under påsen.

pashallarestorkok.jpg

Håll torrt

Låt blött matavfall rinna av och använd slaskskrapa eller hushållspapper. Torrskala lök, sallad och annat grönt direkt ned i påsen. Lite extra hushållspapper hjälper till att hålla avfallet torrt.

8058-baam-avrinningskit-m-sil.jpg

Förslut påsen väl

Byt påse ofta och fyll den inte mer än till max markeringen på utsidan av påsen. Rulla ihop påsen väl innan du slänger den i bruna tunnan.

179853-brown-bag.jpg

Kontakt

Kundservice
0280-185 80
Telefontid vardagar 08-12, 13-15
kundservice@vamas.se